Största jordbävningen i Chile leder till tsunami i flera sydamerikanska länder:'(

kraftig jordbävning i Chile

Uppdaterat i dag. 10:50. Publicerat i dag. 08:10

Minst tio människor har dött efter att en kraftig jordbävning skakade Chiles huvudstad Santiago på lördagsmorgonen svensk tid. Tsunamivarning har utfärdats i bland annat Chile och Peru.

Enligt USGS, United States Geological Survey, uppmätte skalvet 8,8 på Richterskalan. Det är därmed det kraftigaste i världen i år.

Enligt chilensk tv har tio personer dött. De döda ska finnas i minst tre regioner, däribland Maule och Bio-bio. President Michelle Bachelet har gått ut offentligt och sagt att fler dödsfall är troligt.

Tidningen La Terceras webbplats återger uppgifter om att dödsoffer krävts både i Concepción och Valparaiso, båda betydelsefulla städer, samt i Talca, som ligger omkring 25 mil söder om Santiago.

Skador rapporteras i huvudstaden Santiago, som ligger omkring 325 kilometer från epicentret, där flera byggnader ska ha rasat och elektriciteten brutits på många ställen. De materiella skadorna uppges vara omfattande.

Vittnen uppger, skriver Sky News, att skalvet pågick i mellan 10 och 30 sekunder. Enligt nyhetsbyrån Reuters strömmade människor ut på gatorna i Santiago, kramandes och gråtandes i panik.

Det nationella centret för katastrofsamordning, Onemi, har börjat organisera hjälp till utsatta områden. På vissa håll har man kunnat börja återställa el- och teleförbindelserna, som bröts omedelbart vid skalvet.

Jordbävningen kunde kännas i stora delar av det långsträckta landet, från hamnstaden Antofagasta i norr — över hundra mil norr om Santiago — till Los Lagos i söder, med den regionala huvudstaden Puerto Montt, drygt 90 mil från huvudstaden.

En tsunamivarning har utfärdats för delar av Sydamerikas västkust.

USA:s tsunamicenter NOAA uppger att den gäller Chile och Peru, men även – på en lägre varningsnivå – Ecuador, Colombia, på Antarktis, i Panama och Costa Rica. Även amerikanska västkusten, British Colombia och Alaska kan drabbbas.

Enligt centret kan stora vågor slå mot de närliggande kuster bara minuter efter skalvet. Strandlinjer längre bort kan drabbas timmar senare.

Också Japan varnar, enligt AFP, för möjliga tsunamier i "stora delar av Stilla havet".

Från kustorten Valparaíso vid Santiago rapporterar NOAA 1,3 meter höga vågor. EU:s katastrofövervakningsorganisation GDACS varnar för drygt fyra meter höga tsunamier mot städer som Concepción i Chile.

Kusten norr därom, närmare epicentrum, är dock relativt glest befolkad.

Skalvet är det i särklass kraftigaste i världen i år, mycket starkare än jordbävningen i Haiti i januari. Tidigare i år har bara tre skalv med magnitud 7,0 eller högre registrerats i världen.

Bruce Presgrave vid USGS säger till Sky News att skalvet är mycket starkare än det iHaiti, men att det inträffat i ett land som inte är lika tättbefolkat.

– Jordbävningar av den här storleken kan orsaka betydande skador över stora områden, konstaterar han dock.

Jordbävningens centrum var enligt USGS på sex mils djup i Stilla havet, cirka tio mil från Concepción i Chile. Avståndet från skalvcentrum till Santiago är drygt 30 mil.

Skalvet uppges ha inträffat klockan 03.35 lokal tid (07.35 svensk tid) på lördagsmorgonen.

Enligt USGS intensitetskarta på internet beskriver boende i Chiles huvudstad skakandet där som en sjua på en tiogradig skala. Det innebär "mycket starka" skakningar, men bara "måttliga" skador.

Även från platser i Argentina som ligger över 100 mil från skalvets centrum har USGS fått in rapporter om att marken skakade.


Kommentarer
Postat av: Haedil *HUMOR BLOGG*

jupp :)

va skaru göra idag då? :))

2010-02-27 @ 11:34:00
URL: http://crazyhumor.blogg.se/
Postat av: Bexx

SV:

Förlåt för sent svar!

Ska du göra nått kul ihelgen?

Ha en jätte bra helg! =)

2010-02-27 @ 13:43:22
URL: http://yourbexx.blogg.se/
Postat av: Anonym

Oj det där var inte bra :/

2010-02-27 @ 20:44:30
URL: http://zeinababbas.blogg.se/
Postat av: kerstin♥

:)

2010-02-27 @ 21:48:35
URL: http://kerstindihlen.blogg.se/
Postat av: Bettan

typ samma:P

Vad ska du göra idag då??

2010-02-28 @ 11:09:13
URL: http://busbettan.blogg.se/
Postat av: natalie

que tragedia que paso, como estan en tu familia ? :/

2010-03-02 @ 23:25:35
URL: http://bringthanoice.blogg.se/
Postat av: M.J || Minnesblogg || M.J

Usch vad hemskt !

2010-03-04 @ 12:04:44
URL: http://memorytokingofpop.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0